e-gepesz.hu: GeoTarifa a hőszivattyúknak

Geo-Tarifa a hőszivattyúknak

A teljes cikk: http://e-gepesz.hu/

Az alábbi információkat a VGF-ben megjelent cikkből vettük:

Az ELMŰ (Budapesti Elektromos Művek Nyrt.), illetve az ÉMÁSZ (Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt.) Geo árszabás az egyetemes szolgáltatásra jogosult hőszivattyú berendezéssel rendelkező ügyfelek részére kidolgozott tarifális termék, amely a szolgáltató külön mért, vezérelt fogyasztási lehetőséggel rendelkező ügyfelei számára nyújt minden korábbinál kedvezőbb árú villamosenergia-ellátást. Igénybe vehetik, akik:

- hőszivattyú berendezéssel biztosítják ingatlanuk fűtését, hűtését,
- lakossági fogyasztók, vagy üzleti (vállalati) ügyfélként fogyasztási helyük 3x63 ampert (39 kW) meg nem haladó névleges csatlakozási értékkel rendelkezik, illetve közintézmények (fogyasztási volumentől függetlenül),
- rendelkeznek vezérelt csatlakozási ponttal,
- hőszivattyú berendezésüket a vezérelt áramvételezés elvárásainak megfelelően telepítik, tehát a készülék külön mért - az elosztó vezérlőberendezésével a vezérelt elosztóhálózati áramkörre állandó jelleggel rögzített, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott.A vezérelt Geo tarifa

Az alkalmazott vezérlés naponta legalább 20 óra fűtési időt biztosít úgy, hogy 2 óránál hosszabb megszakítás nem fordul elő, és két megszakítás között legalább 2 óra bekapcsolási időt biztosít. Ez teljesen komfortos megoldás, főleg akkor, ha a hőszivattyú mellé felületfűtés-hűtést választunk, aminek hőtehetetlensége könnyedén elvisel pár perc, esetleg 1-2 óra leállást.

Az Épületgépész Mérnök információi szerint a szolgáltató áprilisra dolgozza ki a konkrét számokat, és akkor jelenti be hivatalosan ezeket.

Az ár Várhatóan 30 Ft/ kWh alatt lesz.
A villamos bekapcsolás feltételei: a fogyasztásmérő, a vezérlő berendezés és szükség esetén a mágneskapcsoló elhelyezéséhez a szükséges mérőhelyet az általános előírásoknak megfelelően a felhasználónak kell kialakítani. A mérőszekrényt és a villamos csatlakozó berendezés kiépítését csak az ELMÜ és ÉMÁSZ által regisztrált kivitelezők végezhetik. A berendezés bekötése az elosztó vezérlőberendezésével a vezérelt elosztóhálózati áramkörre fixen, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott módon kerül kiépítésre.

Egyéb bekapcsolási feltételek: a hőszivattyúk szerelését és üzembe helyezését Az ÉTE Hőszivattyús Szakosztállyal egyeztetett műszaki útmutató szerint kell elvégezni. Csak olyan hőszivattyú helyezhető üzembe, amely szerepel a szakosztály által készített és kiadott megfelelőségi listán.
A hőszivattyúk üzembe helyezését csak a szakosztály listáján szereplő kivitelező végezheti, vagy aki rendelkezik a listán szereplő forgalmazó írásos engedélyével, és a munka elvégzését dokumentummal igazolja.

Az Épületgépész Mérnök megjegyzése:
Végre egy piaci momentum, ami kiszűrheti a piacról a kóklereket!