Beszámoló a Magyar Épületgépészek Napja Kiállításról és Konferenciáról

2007.11.30-án Budapesten a Marriott Hotelben nagy érdeklődés mellett lett megrendezve a hagyományos Épületgépész Szakmai Nap és Kiállítás. A szakmai program előkészítésében az ÉTE Hőszivattyús Szakosztály részéről Ádám Béla és Seidl Gábor vettek részt. Seidl Gábor az egész program és a legnagyobb magyar épületgépész társaságok megjelenését és a konferencia teljes lebonyolítását is szervezte.

Kiemelt téma volt külön szekcióban „A hőszivattyús technológia jelene és jövője Európában” nemzetközi előadók részvételével.

Dr. Erich Mands az Európai Geotermális Energia Szövetségtől, mint geológus a földhő tesztek és modellezések legújabb tapasztalatairól tartott előadást.

Karl Ochsner az Európai Hőszivattyús Szövetség elnöke, az Ochsner hőszivattyúgyár tulajdonosa, az Európai Hőszivattyús Akciótervet ismertette és felhívta a figyelmet a továbbképzési és minősítési kérdésekre. Beszámolt a legújabb EU pályázatokkal támogatott hőszivattyús technológiai fejlesztésekről. Ezek közül kiemelkedik a magas szekunder oldali hőmérsékletre tervezett hőszivattyúk gyártásának ügye, mely lehetőséget adna a már meglévő épületekben a gázkazánok cseréjére hőszivattyúkkal, anélkül, hogy a magas hőmérsékletre tervezett fűtőtesteket ki kellene cserélni. Előadásával megadta azt a forgatókönyvet, melynek alkalmazásával a hazai hőszivattyús eredmények is növelhetők.

Dr. Ladislaus Rybach a Nemzetközi Geotermális Szövetség elnöke, mint magyar származású geofizikus szakember, kiemelten támogatásáról biztosította a hazai hőszivattyús szektort. Előadásában a nagyméretű hőszivattyús rendszerek méretezési kérdéseivel foglalkozott, mely hazánkban is egyre aktuálisabb, tekintettel a „Kormányzati Negyed” hőszivattyús projektre. Az előadásban nemzetközi példákkal igazolta a hőszivattyús technológia versenyképességét.

A külföldi előadók nagy érdeklődéssel kísért tájékoztatói mellett Ádám Béla az ÉTE Hőszivattyús Szakosztály elnöke tartott a hazai hőszivattyús helyzetről beszámolót és néhány nagyteljesítményű hazai hőszivattyús rendszer esettanulmányainak bemutatásával érzékeltette az elmúlt néhány év szakmai fejlődését.

A konferencia további előadásai bemutattak megújuló energiát alkalmazó kísérleti projekteket, melyek bizonyították a megújuló energia fokozottabb alkalmazásának lehetőségét.

A szakmai nap befejezéseként este a XII. Épületgépész Bál keretében adták át a 2007. év szakmai elismeréseit a legjobb oktatónak, tervezőnek, vállalkozónak.

A 2007. Év Épületgépész vállalkozója címet, a megelőző internetes szavazás alapján, Ádám Béla kapta kiemelkedő hőszivattyús szakmai oktató, szervező és kivitelezői munkája elismeréseként.

Bányai István
ÉTE Hőszivattyús Szakosztály