ELMŰ, ÉMÁSZ - Hőszivattyús Tarifa

 A 2009 évi első hírlevelünket egy örömteli információ közlésével kezdjük, mely a kedvezményes hőszivattyús áramtarifa közeli bevezetésére vonatkozik.

Az ÉTE Hőszivattyús Szakosztálya megalakulása óta folytatott tárgyalásokat az ELMÜ és ÉMÁSZ áramszolgáltatókkal ennek a tarifának a bevezetéséről. A folyamatos egyeztetéseken, legutóbb: 2009.01.23.-án jelen volt néhány hőszivattyút forgalmazó társaság képviselője is, köztük a Stiebel Eltron vezetői, hogy a bevezetés műszaki normáiról véleményt adjunk.

A megbeszélésen az ELMÜ és ÉMÁSZ képviselői titoktartást kértek tőlünk, amíg a társaságaik a bevezetés pontos idejéről és marketing stratégiájáról nem döntenek.

Ezek után a szakosztálynak is meglepetést jelentett, hogy a VÍZ, GÁZ, FŰTÉSTECHNIKA 2009. 01-02. lapszám címoldalán a Stiebel Eltron Kft. a hőszivattyúkat együtt reklámozza az ELMÜ és ÉMÁSZ kedvezményes hőszivattyús áramtarifájával. Ezért a félreérthető megjelenésért hangsúlyozzuk, hogy a várható tarifa kedvezmény minden hőszivattyús beruházó részére igényelhető, akik az ELMÜ és ÉMÁSZ valamint az ÉTE Hőszivattyús Szakosztály által kidolgozott feltételrendszernek megfelelnek. 

Továbbiakban ismertetjük a tarifával kapcsolatos legfontosabb információkat:

Megnevezése: GEO tarifa

Igénybejelentés a hivatalos meghirdetéstől bevezetésre kerülő „Igénybejelentő” nyomtatványon. Ez letölthető lesz az ELMŰ: www.elmu.hu és ÉMÁSZ: www.emasz.hu honlapjain, vagy személyesen is átvehető az ügyfélszolgálati irodákban. Írásos kérelmet e-mailben az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címekre lehet küldeni.

Igénylő: Lakossági, vagy közületi fogyasztó 3x63 Amper névleges csatlakozási értékig.

A szolgáltatás: különmért, vezérelt csatlakozású a hatályos rendeletek szerint, napi 20 óra szolgáltatási idővel, 2 óránál hosszabb megszakítás nélkül, két megszakítás között legalább 2 órás bekapcsolási idővel.

Az ár: Várhatóan 30 Ft/ kWh alatt lesz.

Villamos bekapcsolás feltételei: A fogyasztásmérő, a vezérlő berendezés és szükség esetén a mágneskapcsoló elhelyezéséhez a szükséges mérőhelyet az általános előírásoknak megfelelően a felhasználónak kell kialakítani. A mérőszekrényt és a villamos csatlakozó berendezés kiépítését csak az ELMÜ és ÉMÁSZ által regisztrált kivitelezők végezhetik. A berendezés bekötése az elosztó vezérlőberendezésével a vezérelt elosztó hálózati áramkörre fixen, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott módon kerül kiépítésre.

Egyéb bekapcsolási feltételek: A hőszivattyúk szerelését és üzembe helyezését Az ÉTE Hőszivattyús Szakosztállyal egyeztetett műszaki útmutató szerint kell elvégezni. Csak olyan hőszivattyú helyezhető üzembe, amely szerepel a szakosztály által készített és kiadott megfelelőségi listán. / Forgalmazói partner lista /

A hőszivattyúk üzembe helyezését csak a szakosztály listáján szereplő kivitelező végezheti, vagy aki rendelkezik a listán szereplő forgalmazó írásos engedélyével, és a munka elvégzését dokumentummal igazolja. / Kivitelezői partner lista /

Olyan hőszivattyús rendszerek kaphatnak kedvezményes tarifát, melyek rendelkeznek a kiépítésükhöz előírt Bányakapitánysági-földszonda létesítési, vagy vízkút létesítési- Zöldhatósági engedéllyel. További részleteket a szolgáltatók honlapjain és az ÉTE Hőszivattyús Szakosztály www.hoszisz.hu honlapján a bevezetés időpontjától lehet megtudni.

Fenti kedvező hírre tekintettel kérünk minden hőszivattyút forgalmazó, kivitelező társaságot, hogy az ÉTE Hőszivattyús Szakosztálynál regisztráltassa magát.Abelépési dokumentumok letölthetőek a www.hoszisz.hu honlapról, innen.

Akik már korábban tagjaink voltak, azok 2009-re újítsák meg tagságukat, illetve várjuk az új tagok belépését. Belépési nyilatkozatot a honlapunkról (www.hoszisz.hu) lehet letölteni. Az éves tagdíj magánszemélyeknek, illetve társaságoknak a 2008. december 11-i ÉTE Elnökségi ülésen született határozat alapján, a következő képen változott 2009. évre:

K-2008/20. (12.11.) sz. határozat:

A Küldöttközgyűlés az egyéni tagdíjat 2009. január 1-től aktív egyesületi tagok esetében 8.000.-Ft/fő/év, a 70 év alatti nyugdíjasoknál 4.000.-Ft/fő/év és a 70 év feletti nyugdíjasoknál, tanulóknál és a GYES-en lévőknél pedig 2.500.-Ft/fő/év tagdíjat, 19 igen, 3 nem és 0 tartózkodás mellett fogadta el.

K-2008/21. (12.11.) sz. határozat:

A Küldöttközgyűlés a jogi személy tagdíjat 2009. január 1-től árbevétel arányosan I-VI. kategóriában egyhangúlag, 22 igen szavazattal a következők szerint fogadta el:

I. csoport: évi 25 millió forint nettó árbevételig: 25.000,- Ft
II. csoport: évi 25 millió forinttól 50 millió forint nettó árbevételig: 50.000,- Ft.
III. csoport: évi 50 millió forinttól 200 millió forint nettó árbevételig: 100.000,- Ft.
IV. csoport: évi 200 millió forinttól 1 milliárd forint nettó árbevételig: 200.000,- Ft.
V. csoport: évi 1 milliárd forinttól 5 milliárd forint nettó árbevételig: 300.000,- Ft.
VI. csoport: évi 5 milliárd forint nettó árbevétel felett: 600.000,- Ft.

További információkat lehet kérni Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen és a honlap levelező rovatán keresztül.

Az ELMŰ és ÉMÁSZ és ÉTE Hőszivattyús Szakosztály partnerlistára azok a társaságok vagy magánszemélyek tudnak felkerülni, akik hőszivattyús szakmai munkájukról egy rövid beszámolót küldenek, amelyben kitérnek a forgalmazott hőszivattyúk minősítési igazolására, tevékenységük szakmai jogosultsági igazolására, valamint statisztikai adatot adnak az általuk eddig végzett hőszivattyús beépítésekről, éves bontásban. A Partner listát 2009. február 28-ig kívánjuk összeállítani és átadni az ELMŰ és ÉMÁSZ részére, hogy a közös munka mielőbb megkezdődjön a fogyasztók érdekében. Három fajta listát tervezünk felállítani:

      Hőszivattyú forgalmazók

      Hőszivattyús kivitelezők (épületgépészet és szonda-, vízkútfúrás)

      Hőszivattyús tervezők (gépészet, geológus, hidrogeológus)

Jelen hírlevelünket igyekszünk minden hazai hőszivattyús forgalmazó és kivitelező vállalkozásnak, személynek megküldeni. Ettől függetlenül kérünk mindenkit a szakterületen, hogy az információkat terjessze a hazai hőszivattyús technológia terjedése és szakszerű képviselete érdekében.

Minden további hőszivattyúzással kapcsolatos aktuális hírt a honlapon teszünk közzé. Várjuk a szakmát érintő egyéb híreiket, észrevételeiket, a honlapunkon szakcikkeik megjelentetését.

Budapest, 2009. 02.18.

Köszönettel:

Ádám Béla
ÉTE Hőszivattyú Szakosztály
elnök