Magyar Hőszivattyú Szövetség második szakmai nap GEO-NRG Kft. bemutatója a Bp. XIII. Hun u. 1-15. panelház hőszivattyús rendszeréről

Nagy érdeklődés mellett került sor 2010.03.17.-én az első panelházas hőszivattyús rendszer szakmai bemutatójára a MAHŐSZ szervezésében, a GEO-NRG Kft, mint az épület hőszivattyús hőszolgáltatója és Oktoklíma Kft. mint az AERMEC hőszivattyúk szállítójának közreműködésével.

A program keretében a mintegy 30 fő szakmai és sajtó érdeklődő, először a helyszínen tekintette meg a hőszivattyús hőközpontokat / 2 db. / és a 4 db. termelő és 6 db. visszasajtoló   vízkutakat. A GEO-NRG Kft műszaki vezetője: Béndek Tibor válaszolt a helyszínen feltett kérdésekre, majd a szakmai nap egy panel szerkezetű iskolában folytatódott a részletes műszaki ismertetéssel. Béndek Tibor és a panelház intéző bizottságának vezetője: Fekete László részletesen ismertette a beruházás előkészítését, a döntést a hőszivattyús rendszer mellett, majd a kivitelezés és az üzemeltetés eddigi tapasztalatairól, a lakók elégedettségéről beszéltek. Néhány fontos adat és következtetés a teljesség igénye nélkül:

-256 db lakás fűtését és melegvíz ellátását biztosítják 14.090 m2 területhez, illetve 36.420 m3 fűtött térfogathoz.

- beépített összes hőszivattyús teljesítmény 1,1 MW (ebből 250 HMV termelésre, a többi fűtésre)

-1995 óta az akkori 35.000 GJ hőigényről fokozatosan 7 pályázattal korszerűsítették a házat energiatakarékossági szempontból. Nyílászáró cserével, gépészeti rendszer szabályozhatósággal, radiátor cserékkel elérték, hogy a hőigény 2007 évre 7.542 GJ-ra csökkent. Fekete úr szerint a távhő számlákon azonban nem érzékelték a 120 millió forintos _ pályázatos -  energia racionalizálások eredményeit, mivel folyamatos áremelések voltak. Ezért döntöttek a távhőről leválás mellett és a hőszivattyús rendszer beépítését választották. Az épület szigetelése után ez már racionális lépés volt, mert a hőigény tovább csökkent 30%-al az 5.422 GJ értékre.

-A távhő jelenlegi összevont díja: 5.896 Ft/GJ helyett a lakók a GEO-NRG hőszivattyús hőszolgáltatónak csak 4.200 Ft/GJ díjat fizetnek. Ezzel 33,5 %-os költség megtakarítást érnek el.

-A lakók további pozitív véleménnyel vannak a havi azonos értékű számlázásról, mert ez kiszámítható a bevételeikhez, sőt örömmel tapasztalták, hogy 2009 karácsonya előtt több tízezer forint visszatérítést kaptak a tényleges éves fogyasztások összesítő kiértékelése után.

A szakmai nap részeként három előadás foglalkozott a nagy teljesítményű panelházas hőszivattyús rendszerek gépészeti, hőszivattyús és automatika, valamint primer vízkút oldali műszaki kérdéseivel.

Előadók voltak: Béndek Tibor GEO-NRG Kft. műszaki vezető, Varga Csaba OKTOKLÍMA Kft. és Ádám Béla a HGD Kft ügyvezetői. Az előadásokat a MAHŐSZ honlapján: www.hoszisz.hu lehet megtekinteni illetve letölteni a Letöltések menü alól.