Európai Hőszivattyús Monitoring Programok

Európában a hőszivattyúzás, a fejlõdésnek extenzív, gyors piaci növekedést eredményező szakaszából az intenzív, minőségi fejlesztési szakaszba lép át napjainkban. Ennek érzékelhető jelét mutatta a Prágában rendezett Nemzetközi Hõszivattyús Konferencia. A jelenlegi Európai Hőszivattyús Szövetség (EHPA) statisztikai adatai a 10 vezetõ ország kiemelkedő teljesítményét mutatják.

A jövőbeni továbbfejlődés útját az EHPA a kisebb teljesítményű országokra kiterjesztett minősítési és képzési programokban és olyan „Monitoring Programokban” látja, melyek különböző országok eddigi kiemelkedő referencia értékű hőszivattyús projektjeit mutatja be és e mellett foglalkoznak kutatási monitoring programokkal is. A következőkben 3 különböző  programot mutatok be.

1. SEPEMO

(Seasonal Performance factor and Monitoring
for heat pump systems in the building sector) az Intelligent
Energy Europe támogatásával, 2009. 06. – 2012. 05.

2. EU GROUND-MED Program

Több millió földhõs hõszivattyús fûtés-hûtés-HMV készítés tapasztalata után, mediterrán országbeli új generációs telepítéseket kívánnak monitoringozni a mediterrán klíma és épületenergetikai
feltételek mellett. A program keretében 8 db földhõs hõszivattyús rendszer vizsgálata történik 8 épülethez 15-75 kW fûtési-hûtési kapacitással.

3. GEO.POWER nemzetközi hõszivattyús monitoring program

2010 decemberében Magyarország is csatlakozott az Energia Központ Kht. Koordinálásával és a MAHÕSZ szakmai támogatásával a programhoz. A program 24 hónapos és 2012 októberében
zárul. A résztvevõ országok: Bulgária, Görögország, Olaszország, Svédország, Észtország, Egyesült Királyság, Belgium és Magyarország.

A teljes cikk itt olvasható